Skip to main content

Rintihan

Sedih..sedih sangat..
Saya tidak mahu melihat bangsa saya porak peranda..

Saya kebetulan ada terbaca tabloid dalam satu surat khabar tentang seorang artis tempatan (Melayu ler) yang 'tersalah masukkan' gambar dia bercumbuan dengan pakwe dia di kolam renang di laman web.

Maka tersebarlah gambar itu, dan mungkin juga 'mangsa' terbabit itu dikecam teruklah agaknya. Persoalannya, adakah tabloid itu sebenarnya disiarkan agar si mangsa itu dapat memberi penjelasan kepada orang ramai?

tetapi, dia bukannya difitnah pun. Dia sendiri yang mengaku yang dia buat salah.

Dan apa perlunya dia meminta maaf kepada orang ramai? Apa gunanya? sepatutnya dia memohon maaf dengan Yang Maha Esa.

saya tahu, saya sedar, saya pun bukan orang yang sempurna, saya juga ada terkhilaf dengan-Nya, dan saya tidak layak untuk bergelar ustazah.

tetapi, sebagai seorang Melayu, seorang Muslimah, saya ada maruah, saya ada rasional.

dah buat salah tu, mengaku jelah. Ini nak merayu-rayu supaya orang tak kecam teruk-teruk. BAnyak cantiklah...

Dah pandai nak buat perkara tak senonoh in the first place tu, terima jelah akibat die. Setiap perkara dalam dunia ini pun ada sebab dan akibat.

Lepas tu, pandai pulak bagi alasan macam-macam.

"saya tidak berbogel pun"
"perkara biasa je sebab kawan-kawan saya pun buat jugak"
"saya remaja, nak rasa indahnya bercinta"

dah buat salah tu, cuba betulkan. tebus balik dengan buat perkara yang memberi faqedah kepada diri sendiri dan orang lain. bertaubat ke.

kesimpulan: Jadi apa mesej yang sebenarnya ingin disampaikan melalui tabloid tersebut?

takut ada orang salah tafsir bahawa perkara bercumbuan dengan teman lelaki itu perkara biasa dan dihalalkan kerana menjadi norma masyarakat.

yelah, zaman kan dah berubah..

Comments

humm...
u ni macam teacher Rozi lep..
perintis ek!!
aRiFF hAFIZi said…
huh.. action speaks louder than words.. sometimes, those who indulge in dis craps.. r those who soooooooo curious n alwz tend to do n thin'...
remaja, nk cuba tu la, nie laa.. ckp nk rsai cinta laa.. awaiyy dh xde agama dh ker?? dh lupe lgit tu tggi rendah??
e-siswa, edisi januari 2008, penah kupas psl hl nie.. REMAJA KAWALLAH EMOSI!!

i hv a fren back in skwl n she's now ex-stud'... she's great.. super brainy girl, got straight 9A1 1A2 in SPM.. daughter of a great engineer.. fluent in english... she's great.. but.. i juz simply blurr n wonderin'... why she simply ask her boyfren get in to aspuri n u noe... do dat thingin'... dun wanna spill it out.. but den yeah.. merasai cinta laa konon den kne tgkap ngn warden.. pdn mke..

she merely advised me not 2 lke her.. but den why she's act dat why?? get into those.. hugging, fingerin' ... ayy yaa yaaii... too hard 4 speak bout it..

tuntasny, kdgkala tue bkn sbb xde agama @ bodoh.. sifat ingin thu n ingin mencuba yg membuak2 dlm diri itu sbnrny memancing dri ke lembah hina... jdi fikir2kn lah..

sekadar berkongsi tinta,
Ariff Hafizi...

Popular posts from this blog

Of Engineering and Life

Betrayed by the worst atrociously shameful mark of femininity, the shy, embarrassed, immature, self-conscious, awkward, school girl blush in the presence of a drop dead attractive member of the opposite sex. *facepalm* I'm gonna be fricking 21 years old, hormones, please stabilize.


Taming Tigers

If you have not read this book, get you hands on it quick!
Yes, I'm serious, it is that good.

why?
simply because it is unforgivingly, brutally honest.
What I love of this book is basically the fact that not a single word has gone to waste. Every single description is relevant, and makes for a pinpoint analogy of each scenario in the book. When you traverse each sentence, you already have an idea what the author is trying to portray in the way he describes what the characters do, wear, walk, talk. the simple gestures represent the very soul of the culture so imminently depicted in this book.
And the main character, Balram, seems so real that you could almost believe that he actually runs around in the streets, er, slums of India. The complexity of emotions and the inner turmoil he felt as he expresses his views on the issues.
The author's ideas of a new-age caste of small-bellied and big-bellied people and the Rooster Coop has been compellingly displayed along the storyline, and y…

Kiddies

Okay, yesterday, I went to my little sister's kindergarten sports day held at SMK Seksyen 5, Wangsa Maju Hall. Well, the field is wet because it has been raining almost every day in KL, well, in my area.
Anyway, I was the photographer that day, a tak bertauliah one, mind you. Here are some of the pics. They are so cute!

bacaan ikar

This is not a running in a sack event, this is a running sack

balloon haul
bean bag race






future Rahman formation?Well, I guess that's about that.