Monday, September 13, 2010

Memori Keropok Lekor



  1. Setiap kali ada school trip ke SBP pantai timur di Pahang atau Terengganu (seingatnya, pernah mengunjungi SESTER-Perfect Score Zon Timur 2009, SBPI B. Rakit-HKSBP Zon timur 2008 kot? SHAH Pekan- HKSBP Zon Timur 2006, SESMA-bermalam untuk Sambutan Hari Guru Kebangsaan. Eh, who knows where the headgirl of SESMA 2009 is right now? and....tu setakat yang ingatlah tentang sekolah yang dikunjungi), kalau berkesempatan lalu Batu Buruk, mesti singgah beli keropok lekor. Best gila. Sekali beli mesti habis dalam RM 50, sebab beli untuk cikgu, untuk kelas, untuk ahli dorm.

  2. Sesampainya di kelas, keropok lekor akan dibahagikan untuk bahagian budak-budak (budak-budak?) laki and budak-budak perempuan. Di bahagian depan kelas, budak-budak laki dalam sekelip mata sahaja menghabiskan keropok. Budak-budak perempuan pula makan di meja belakang (selalunya meja akulah tu. Nampak sangat muka kuat "jjella", huhu). Kita makan 'cover-cover', konon ayulah kot. And then, berduyun-duyun pergi toilet sama-sama basuh tangan. Kadang-kadang lepas balik cuti, yang selalu bawa keropok mesti Amylea ke, Hanani ke, Shatilla ke.

  3. Balik dorm, makan lagi keropok, siap buat announcement lagi ajak pergi ke dorm, and then tambah dengan make ccolek plop. Kat kelas mengata sangat budak laki makan keropok macam piranha, budak-budak perempuan bila di dorm, pun lebih kurang juga. Lahap saja telan keropok rebus tak tergoreng itu. (Especially tuan empunya diri ini.huhu. Nafsu makanan tak tertahanlah katakan.)

  4. itu baru satu jenis keropok lekor. jenis lain pula ialah yang di kantin kak ze. selalu sahaja 'kompelen' tentang kenipisan dan kekerasan keropok itu, tetapi ditelan jua. Kalau kebetulan ada sambal pada masa itu, ya Rabbi, sedapnya makan keropok dengan sambal.

  5. jenis ketiga yang sedap pula ialah semasa HKSBP Kebangsaan di Jenan. Memang montok-montok sahaja keropoknya, dan amatlah rangup. Cikgu Paridah pernah membeli keropok itu daripada tuan gerai untuk dikirimkan ke rumah. Sayang, api dapur tak cukup besar, minyak tak cukup panas, makakeropok pula tidak terlalu rangup. Tapi tak mengapa, namanya keropok, tetap boleh dimakan juga.

  6. Dalam perjalanan pulang ke KL baru-baru ini, eh, baru sahaja semalam, sampai di persimpangan ke Kuala Terengganu, baru teringat kenangan makan ikan, udang, sotong celup tepung di tepi Pantai Penarik bersama-sama Cikgu Paridah, Cikgu Razuki, Cikgu Muhammad, Pak Cik Hamdan dan Syakir. Masa tu on the way nak pergi ke nak balik Sambutan Hari Guru Kebangsaan.
ahh..sungguh..makanan sememangnya mampu menggamit memori..

7 comments:

Ariff Hafizi said...

haha. like it.
kat sekolah dulu selalu beli keropok lekor time outing..kt kedai depan pagar sekolah. *teringat pulak cerita flying without wings* haha.

here in shah alam, no more tasty keropok lekor. i hardly find the good one. haha.

terengganu = keropok lekor

haha.

p/s: sesma 09 headgirl? u mean ara? if im not mistaken she gonna go/went(tak sure dah pergi ke tak lgi) to india for medic. that's wht my friend told me lah. dah lama tak contact dia.

kam said...

memanglah, outside of east coast mana ada keropok lekor sedap. semua cost-cutting, banyak tepung daripada ikan.

erm, kenapa i tiba-tiba tak boleh recall nama headgirl tu, but I didn't call her ara la. kalau tak silap nama dia macam "suziantie" or something like that, dia pergi program jenesys.

memang rindu ah kenangan keropok lekor ni, sayangnya dah habis makan semalam.

Abesa007 said...

pizi: eyh says who in shah alam we dont ahve keropok lekor? nanti kita keluar sama2 (ajak la kam hahah) I'll show you where to find one.

but you better dont complain about how it tastes, wont beat in terengganu that's one thing for sure!

Kam: actually, ini ke keropok lekor? I thought the one yang nipis2 keras tu???

hahahahha

-habis yang tu keropok apa??

Nana said...

let me rephrase: bukan takde langsung jual keropok lekor, but takde keropok lekor yang SEDAP macam keropok ganu.

yang nipis2 keras tu? yang panjang ke yang bulat2?

kalau yang panjang pun betulla keropok lekor. diorang potong camtu jadila bentuk camtu. selalunya macam tu lah orang jual keropok lekor kat pantai barat ni.
tapi mesti warna dia pale kan? sebab kurang ikan. yang keropok cam dalam gambar ni la baru puas hati makan.

lau tak silap, ore klate panggil "keropok gotel"

Abesa007 said...

a ah keropok gotel hahaha

thanks for ur comment "cantik" tu, sorry, couldnt reply in fb mssge, something went wrong =="

tapi saya rasa yang nipis keras tu lagi sedap apa???

Nana said...

ni mesti because you like the crunchy texture. I like keropok gotel more. puas hati lagi makan..boleh kenyang

Abesa007 said...

yang tu la best, time makan ada bunyi
*krukkkk krukkk

:P